845 Vizualizări

Cercetătorii români propun: Energie regenerabilă versus gaze din import

de Cătălin Mosoia | Feb 11, 2011

Cercetătorii români propun: Energie regenerabilă versus gaze din import |

40 de bioreactoare pe bază de biomasă pot rezolva problemele energetice ale României. Cel puțin așa susțin cercetătorii români de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA. Propunerea experților vine în urma studiilor realizate împreună cu Primăria din Avrig, județul Sibiu, pe tema producerii energiei electrice și termice din surse regenerabile.

Concret este vorba de utilizarea mai multor tehnici generatoare de energie din surse diferite într-o singură instalație: un bioreactor pe bază de biomasă de forma unei calote sferice cu diametrul interior de 150 de metri și un volum de aproape 1.800.000 metri cubi. Calculele arată că necesarul anual de biomasă ar fi de 15 milioane de metri cubi. Se pot folosi plante energetice sau reziduuri provenite din industria alimentară sau de la unitățile de alimentație publică. Volumul de biogaz produs astfel s-ar ridica la 1.875 de milioane Nm3 (normal metru cub, sau Nmc), cu un conținut de 1.125 milioane Nm3 (normal metru cub) de metan. De asemenea, se pot obține aproximativ 5 milioane m3 (metri cubi) de material fertilizant. Bioreactoarele ar putea genera peste 3 miliarde de kWh de energie electrică și cam tot atâta energie termică.

Investiția necesară pentru realizarea proiectului, a fost estimată la 270 milioane euro și, în linii mari, un asemenea bioreactor ar putea asigura necesarul de energie pentru un județ.

Investitorii și instituțiile interesate pot lua legătura cu ICPE-CA la adresa web: office@icpe-ca.ro.

Şi curat şi cald

Soluția propusă reprezintă o valorificare energetică a reziduurilor în armonie cu mediul înconjurător. Nu se pune problema poluării și asta pentru că prin procesul de fermentare nu rezultă produse dăunătoare. În plus, prin implementarea fermentatorului de biomasă, agricultura poate stimula dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă, orice agricultor putându-se implica în acest demers de cultivare a plantelor energetice. Tot la capitolul avantaje, trebuie spus că materialul fermentat este bogat în nutrienți de bază și poate fi utilizat ca îngrășământ natural.

Energia generată poate lua diferite forme, de exemplu: gaz metan, energie electrică, eoliană, fotovoltaică, termică. Nu în ultimul rând, prin producerea de energie regenerabilă se obțin certificate verzi care pot fi tranzacționate la un preț cuprins între 27 și 55 euro/MWh.

Cercetările mai arată că prin implementarea mai multor bioreactoare de acest tip, cantitatea de biogaz generată ar putea rezolva problemele energetice ale României, fără să fie necesară implementarea proiectului Nabucco, mai susțin experții de la ICPE-CA (Proiectul Nabucco presupune construcția unei conducte care să pună în legătură regiuni bogate în resurse de gaze naturale - zona Mării Caspice, Orientul Mijlociu şi Egiptul - cu pieţele europene de consum și care va trece și prin România).

Editorial

de Melania Mandas Vergu

M-am tot gândit, în acești trei ani de implementare a proiectului “Practică să înveți, învață să practici !” cum va arăta fața practicii elevilor și studenților

Newsletter

Email Address: 
Name: 

Advertorial decembrie

Links

forum.scoalaedu.ro

http://www.invatasapractici.ro http://www.edutim.ro

http://www.fonduri-ue.ro Pentu informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

http://www.fseromania.roProiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Prima pagină în format PDF

Prima pagină în format PDF

Redacţia Şcoala EDU

Director - Melania Mandas Vergu

Redactor-şef: Adriana Vela

Redactori:

Florin Antonescu
Maria Bărbulescu
Dan Cărbunaru
Cristiana Casapu
Aida Elena Dănăilă
Patricia Vergu
Adrian Gheorghe
Livia Cristescu
Roxana Cristea
Simona Soare
Cătălin Mosoia
Handrea Răzvan Nistor
Foto-reporter:
Neagoe Adriana
Codruța Drăgoescu
Mediafax

Grafician:
Melania Măceşanu

Tehnoredactor:
Buduru Ciprian

Corector:
Laura Cobuz
Editor:
S.C. EDU-TIM
Consultanţă Europeană S.R.L.

Cod ISSN 2069-959X

Școala EDU - marcă înregistrată OSIM cu nr. 113962

Adresa: str. Ion Câmpineanu, nr.12, et.IV, ap.16, sector 1, Bucureşti, Tel./Fax.: 040213124545, E-mail: office@edutim.ro.

Revista aparţine proiectului "Practică să înveţi, învaţă să practici" – ID 20143. Proiect cofinanţat FSE – prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

SC EDU TIM CONSULTANȚĂ EUROPEANĂ SRL este operator de date cu caracter personal inregistrat la A.N.S.P.D.C.P. cu nr. 16327/2010, in conformitate cu Legea nr. 677/2001.

Parteneri

Integrama Școala EDU

Integrama lunii noiembrie

Integrama Scoala EDU

*click pe poză pentru a descărca integrama


© EDU-TIM Consultanţă Europeană. Toate textele publicate pe site-ul www.scoalaedu.ro sunt protejate prin drept de autor. Este interzisa reproducerea sau modificarea textelor sau a fragmentelor din textele publicate fara consimtamantul prealabil al titularului dreptului de autor. Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României